• etusivu4

  • etusivu3

Oumou-tytön tarina

Oumou on nyt toisella luokalla Nasson koulussa. Hän herää viiden aikaan aamuvarhaisella ja hakee vettä kaivolta yhdessä siskonsa Mariamin kanssa. Hän lämmittää sen koko perheelle. Hän peseytyy ja lämmittää edellisen päivän maissipuuron aamupalaksi ja nauttii sen apinanleipäpuun lehdistä valmistetun kastikkeen kanssa.

Kouluun hän on lähtenyt kävelemään kuudelta, sillä matkaa on taitettavana 7 kilometriä metsän poikki. Oumou sai viime vuonna kummiltaan lahjaksi polkupyörän. Hän on siitä hyvin iloinen ja kiitollinen, ettei hänen tarvitse lähteä enää niin aikaisin koulutielle. Hän voi ottaa myös kaverinsa pyörän kyytiin ja he voivat taittaa matkan mukavasti ja huomattavasti nopeammin.

Oumou on ahkera tyttö ja koulu on mennyt olosuhteisiin nähden ihan mukavasti. Koulukirjojen ja -tarvikkeiden puute on kuitenkin hidastanut hieman opintojen etenemistä. Kumminsa tuella Oumou on saanut nyt puuttuvia koulutarvikkeita, joten hänen koulutiensä on turvattu niiden osalta.

Kun Oumou tulee koulusta kotiin, hän auttaa äitiä kotitöissä. Hän esim. irrottaa maissintähkistä jyvät, jotka kuivataan. Kuivattuna ne jauhetaan morttelissa jauhoksi, josta valmistetaan maissipuuroa. Maissipuuro on hyvin tyypillinen burkinalainen ruokalaji.

Paimentolaisilla on oma perinteinen tanssi, jota he harjoittelevat vapaa-ajalla erilaisia juhlia varten. Hääjuhlat saattavat kestää jopa 2 viikkoa ja ristiäiset kaksi päivää. Perheissä on yleensä paljon lapsia, joten juhlia on paljon.

Jos lapset joskus koti- ja koulutöiltään ehtivät, he pelaavat keskenään myös Awale-peliä. Pelissä maahan kaivetaan kuusi kuoppaa, joihin heitellään kiviä. Suomessakin tätä afrikkalaista peliä pelataan.

Oumoun perheeseen kuuluu isä Hamma, äiti Korca, kolme siskoa, Afoussatou, Mariam, Agretou ja Assita. Hänen isosiskonsa on mennyt naimisiin 14-vuotiaana, joten hänellä on jo oma perhe ja pieni lapsi. Koulutus on paras keino estää lapsiavioliittoja. Oumou iloitsee siitä, että hänellä on mahdollisuus jatkaa kummiperheen tuella koulua, kehittää itseään, tehdä omia valintoja ja vasta aikuisena mahdollisesti perustaa perheen niin halutessaan.